lördag 26 januari 2013

Magkänsla och säkerhet



Varje gång vi kommer till en ny plats gör vi vissa saker automatiskt. Vi iakttar människor och hur de interagerar med varandra samt hur de bemöter oss. Efter det försöker vi ”känna” hur säkra vi är. Det kan handla om ifall vi går eller kör bil till olika platser, om vi är ute efter att mörkret har fallit eller vilka gator vi undviker. Vad vi har lärt oss är att alltid tala med människor som bor på platsen för att få mer information - men med olika!
 I Sydafrika är det väldigt vanligt att vi tex får rådet från hyrbilsfirmor att ”inte åka till centrum av staden och särskilt inte runt de områden där taxibilarna utgår ifrån.” (Taxirank) När vi talar med våra vänner i kyrkan ger de andra råd, men alltid med vår säkerhet för ögonen.
Under veckan som gått har vi åkt runt i staden för att bekanta oss med den. Vår magkänsla säger; detta är en vänlig stad! Överallt gick olika människor på gatorna till synes trygga, både kvinnor och män, i grupper, par om par eller själva. Vi körde på vissa gator och förstod att här är okej att köra på dagen, men inte på kvällen. Precis som vi tänker i Sverige.
Samtidigt vet vi att kriminalitet finns runtomkring oss.  På vår kyrkas fastighetskontor kom det igår plötsligt in två killar och började fråga ut en av personalen om studentboende. Då de gick, hade även hennes mobiltelefon försvunnit. Det var först efteråt som hon insåg att ingen släppt in dem utan de hade lirkat upp låset och helt sonika gått in. Låsen har därefter kollats och hänglås satts fast.
Vi har fått ett alarm installerat i vårt hus. Bilen behöver ha centrallås samt ett chip som visar var bilen är. Det är viktigt att trots detta inte bli rädd för att leva. Vi låser inte huset då vi är i trädgården – grinden är ju faktiskt låst – och vi larmar bara huset då vi åker iväg. En del har delar av sitt hus larmat då de sover, för i vissa städer är det faktiskt nödvändigt.
Vi har gjort ett val vad gäller vår hälsa. På vår fritid vill vi gå till ett gym eftersom det inte är enkelt att tex springa var som  helst för att få motion. I Pietermaritzburg finns det dels två ”Virgin Aktiv” (ungefär som ”Friskis o Svettis”) och dels ett annat som heter ”Body dynamics”. Tyvärr var det sistnämnda väldigt slitet och hade få maskiner, annars hade det varit det bästa, för det ligger ganska nära oss. Istället valde vi det ”Virgin Activ” som ligger i stan i ett lite större köpcentrum, har bra standard men inte är lika lyxigt som det andra. Fördelen är också att vi därmed på ett naturligt sätt kan röra oss i allt vidare cirklar och därmed får större kännedom om den stad vi ska leva i under några år.
Förhoppningsvis blir våra magmuskler lika bra som vi hoppas vår magkänsla är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar