söndag 20 januari 2013

En tomat smakar tomat oavsett hur den ser ut

                                

Det märks att vi är i Sydafrika. Det är lördag och vi vaknade av att en gräsklippare satte igång med ett dån 6.40 på morgonen… Fullt ös alltså!
Det här med att ligga och sova till 9 en morgon finns inte i detta land. Nu gjorde det inte oss något eftersom vi fått tips om en grönsaksmarknad en bit från där vi bor. Lokala farmare runt Pietermaritsburg säljer sina produkter från 6.00 varje lördag till ca 9.00. Mycket billigare än i affärerna och dessutom trevligare. Vi hittade platsen som låg ganska nära den polisstation vi besökt tidigare i veckan. Eftersom vi inte kom förrän vid 8 hade det flesta redan varit där, och vi kunde få våra grönsaker lite extra billigt. Vad sägs om 8 tomater för 6 kronor? Eller en stor gurka för lika mycket? För ett kg litchi betalade vi 10 kronor liksom för 1 kg organiskt odlade bönor. En aubergine fick vi för 4 kronor och färsk basilika (ungefär lika mycket som i två krukor på konsum) för 10 kronor. Det fanns flest vita farmare men vi träffade även ett svart farmarpar som sålde trädgårdsväxter. Kvinnan som sålde organiskt odlade produkter kom från Howick som ligger några mil utanför PM. Då fick vi reda på att det ställe som heter ”Hebron Haven” inte hade samma ägare som då vi bodde där under en vecka förra gången vi bodde i SA. Skönt, för de ägarna var inte alls trevliga mot sin personal, fast stället som sådant var fint och bra. Kanske vi åker dit för att se hur det fungerar nu.
Vi åkte in mot centrum för att se var den Anglikanska kyrkan ligger. Det är verkligen inte lätt att köra där inne, för nästan alla gator är enkelriktade eller avstängda för biltrafik, vilket i och för sig är bra. Vi hittade inte till kyrkan men åkte längst en liten väg där husen renoverats och låg fint ner mot en park. Det syntes spår efter stormen som härjat i PM veckan innan vi kom. Träd låg knäckta och vi vet att mer låglänta hus fått rejäla vattenskador. Längs en av vägarna ligger stora idrottsfält där skolbarn var i full gång med rugby, fotboll och cricket. Typisk lördag i Sydafrika!
Efter inköp av lite kryddor, linser och kikärtor i en indisk affär åkte vi hem igen. Vi gjorde lite lunch och bjöd in Malibongwe. Han är en ung student som bor i studentlängan som ligger på samma tomt vi bor på. Han har faktiskt två svenska namn också, nämligen Gustav Adolf! Orsaken är att hans far, som är ELCSA’s ekonomichef, har varit i Sverige många gånger. Vi fick en trevlig eftermiddag tillsammans, där Malibongwe berättade att han fått en uppfostran som på många sätt är annorlunda än andra sydafrikanska ungdomars.  Hans far och mor har alltid uppmuntrat honom till att ha vänner från olika språkgrupper. Därför har han alltid känt sig bekväm bland vilka människor han än möter. Malibongwe menar att om man känner sig bekväm bland andra blir man bra och naturligt bemött av vem man än möter. Klokt och sant!
I Galaterbrevet 3:28 står det bl. a att ”alla är ni ett i Kristus”. Det är värt att fundera på hur vi förverkligar det i mötet med våra medmänniskor.
Tänk om vi kunde se att vi människor är lika oavsett kön, språk eller tro, precis som vi vet att en tomat smakar tomat oavsett hur den ser ut.

2 kommentarer:

  1. Åh, vilket härligt foto!

    Vad kul att även du är i gång och bloggar. Har följt Anders blogg sedan något år tillbaka och ser nu med spänning fram mot att följa även din.

    Hälsningar

    Pernilla Alexandersson

    SvaraRadera
  2. Färgpalett som heter duga. Roligt att ni börjar hitta ställen som vi gärna vill se med er när vi kommer. Fortsätt upptäcka - jag är nyfiken på nästa inlägg!

    SvaraRadera