tisdag 26 februari 2013

Besök på Umphumulo och skola


Prästseminariet
Vi har varit på historisk mark. Präster från den lutherska kyrkan i Sydafrika hade under flera år ett prästseminarium mitt ute på landsbygden i KwaZulu-Natal: Umpomulo. Många präster som nu är i tjänst och även svenska missionärer minns med stor kärlek tiden på Umphumulo. Idag finns frågan hos många i ELCSA: ”Varför lämnade vi Umphumulo?”


Först fanns det lärarutbildning på Umphumul och så småningom blev det prästseminarium istället. Flera skolor för barn finns fortfarande samt ett sjukhus. I början på 2000-talet, önskade ELCSA (Evangelical Lutheran Church in Southern Africa) delta i utbildningen med andra blivande präster från olika kyrkor, och det bestämdes att flytta in till Pietermaritzburg. Här skulle de blivande prästerna få sin utbildning vid universitetet, precis som det fungerar i t ex Sverige.  Här i Pietermaritzburg fanns även LTI – Lutheran Theological Institute, som den tyska lutherska kyrkan hade som sitt prästseminarium. Nu skulle man jobba tillsammans med ELCSA. Tyvärr är det så att den tyska lutherska kyrkan, ELCSA NT och ELSCA Cape, fortfarande inte tillhör ”vår” ELCSA, utan är sin egen. Viljan fanns att ändå dela samma lokaler och ha undervisning tillsammans. En del av utbildningen höll till på seminariet och en del kurser skulle läsas på universitetet.  Det blev inte så enkelt visade det sig. Idag finns det på LTI bara några få studenter från den tyska lutherska kyrkan, resten är från ELCSA. Det är dessutom bara några av dessa som läser på universitetet. Intagningskraven är för höga och de flesta får alltså sin utbildning endast på seminariet – precis som det var på Umphumulo. Samtalet mellan olika kyrkor finns därför inte under utbildningen. Sorgligt. Men på LTI är det en god stämning vid morgonbönerna och vid söndagens högmässa! Mycket deltagande och praktik för de blivande prästerna och mycket rökelse….Fast visst behövs samtalet mellan kristna från olika samfund.


Utsikt från Stiftscentret på Umphumulo
Samtal i natten
Det är bedövande vackert på Umphumulo! Höga berg, mjuka dalar, grönt, varmt och välkomnande. Anledningen att vi rest dit var att Biskop Buthelezi ville att vi skulle bli välkomnade av och presenterade för  Stiftstyrelsen. Våra vänner Uffe och Lisa Engström var också med och vi fick en fin kväll med djupa samtal tillsammans med en av prästerna, William - om allt mellan himmel och jord.

Tidigt på morgonen efter åkte Lisa och jag till en av de närliggande skolorna tillsammans med biskopens fru, Gretta. Eftersom Lisa är lärare i svenska som andra språk, är hon intresserad av att höra och se hur sydafrikanska skolor arbetar med barn som har flera språk. Vi fick en upplevelserik förmiddag och glädjen över vårt intresse av deras skola och undervisning var tydlig. Höjdpunkten var morgonsamlingen då över 500 barn sjöng och dansade under fast ledaning av biskopinnan och läraren Gretta.
 Det svängde vill jag lova!
Samling på skolan från förskolan till 7an





2 kommentarer:

  1. Du skriver så bra Tinna! Det är alltid kul att läsa dina inlägg och speciellt nu när mamma och pappa är med! Kram Johanna

    SvaraRadera
  2. Intressant! Var det ingen som filmade? - jag vill se 500 barn sjunga och dansa!

    SvaraRadera