|
Gardintyger |
Tänk så olika det kan vara och ändå handlar det om samma saker! Det här med att köpa gardiner tex. Jag kommer ihåg det sedan förra gången vi bodde i Sydafrika. I Sverige mäter vi ju på längden, dvs köper antal meter vi behöver utifrån hur långa vi vill ha gardinen. I Sydafrika är tygets bredd det som gäller för hur lång gardinen blir, dvs mönstret är gjort efter det. Låter det krångligt? Jag kan lova att det tar en stund innan man vet hur mycket tyg man ska köpa. Gardinerna används dessutom på ett lite annorlunda sätt. I Sverige är det ju främst som dekoration, i Sydafrika har gardinerna först och främst funktionen att stänga ute värme, kyla och sand. Därför har man oftast dubbla gardiner, en tunn för att släppa in lite solsken, och en tjock för att förhindra det ovan nämnd. En sak som är lika är dock att långa gardiner gärna får släpa i golvet och ”upphängningarna” vid sidorna ska vara dekorativa. Alltså, jag måste säga att jag inte är överförtjust i att fixa med detta, men intressanta samtal blir det i tygaffären. Igår då jag skulle inhandla gardintyg till kök och arbetsrum fick jag hjälp av en mycket kompetent kvinna. Då hon och en annan kvinna gjorde mätningen frågade de hur länge vi skulle bo i landet. Vi kom snabbt in på kyrkan och kristen tro och var eniga om att självklart tror vi på Gud. Då jag frågade mannen som också arbetade där vilken kyrka han tillhörde, sa kvinnorna ”han tror inte”. Mannen såg lite generad ut så jag berättade om Menelises ( student som vi delar tomt med) kommentar angående en annan student; ”he is not saved yet ”. Jag försäkrade mannen att jag tror att vi alla ”where saved” när Jesus dog och uppstod – det är bara en fråga om att säga ja eller nej till det. Ja, det är intressant med hur vi förhåller oss till andras trosuppfattningar.
|
Malaykvarter i Kapstaden |
Kapstaden, som vi besökte förra veckan, träffade vi i å helt olika förhållningssätt. De flesta som bor i Malaykvarteren är muslimer och dessa män tillhörde båda Islam. Den ene mannen berättade om sitt folks historia med stolthet, hur de fått bo kvar trots apartheid men också levt i bergen då de blivit bortkörda på 1700-talet. Han gav utrymme för samtal om hur man idag försöker leva, måla sina hus i vackra färger och öppenhet för olikheter. Den andre mannen började med en gång att ”predika” sina politiska uppfattningar utan att lyssna på reaktioner eller vara öppen för dialog. Jag tänkte; det kunde varit två kristna, två judar eller från någon annan religion. Inom alla religioner finns båda varianterna, viljan till dialog eller viljan att bara övertyga. Viktigt att komma ihåg då vi många gånger slarvar i samtal om ”de andra” och säger att "de" bara är på ett sätt.
|
Malibongwe och Kristina |
Mat är ju också kultur och jag trodde att vi var olika i olika länder. Men det är ju naturligtvis olika inom varje land. I Sverige sitter vi ofta tillsammans, pratar och äter långsamt, gärna flera rätter. I Sydafrika går det ofta fort! Man äter, om man har råd, en stor portion, håller gärna handen för munnen så grannen inte ser när man slevar in, använder sked istället för gaffel och äter utan att prata. Sen är man klar! Det vanliga är att man äter ris eller ”pap”, majsgröt, och till det spenat, morotssallad, rödbetor och mycket ris. Potatis är mer en grönsak och finns i grytor sk. ”currie” ungefär som vi kan använda morötter i kalops, eller som en del av grillade grönsaker. Spännande var det då vi bjöd våra studenter på mat en kväll och insåg att den unga generationen gärna sitter länge och äter och pratar som de aldrig ville sluta!
|
Gudstjänst i Imbali, Pietermaritzburg |
Kläder då? Till vardags finns alla varianter, precis som i Sverige. En förkärlek finns bland tjejer här i landet att ha fina skor, gärna högklackat och med fina pärlor på. Killarna har gärna spetsiga svarta skor som är
mycket välputsade. I kyrkan klär man sig på ett särskilt sätt, med olika uniformer för olika grupper och olika färger för olika kyrkor. I den Lutherska
kyrkan har kvinnorna en svart uniform med vit krage och vit hatt.
Männen har en särskilt kostym och ungdomarna svarta byxor/kjol och vit skjorta. Det är
praktiskt för oss då vi nu i början åker till olika kyrkor och ibland har lite
svårt att hitta. Då håller vi utkik efter dräkterna och följer efter! Det är
många som klär upp sig för att gå i kyrkan särskilt då det är nattvard. Äldre
kvinnor täcker gärna sitt huvud – som vi gjorde i Sverige förr – men fler och
fler verkar anse att det inte är lika viktigt längre.
Till sist ett litet tips om annorlunda användning av paraplyer; ha dem som skydd för solen! Om det
regnar stannar man och väntar under ett tak tills regnet gått över. Varför ha
så bråttom? Väntan kan ju innebära ett möte med någon.
.... och jag är innerligt glad åt att få ha mött dig i mitt liv. Du gör livet och livsfrågor till glada samtalsminnen.
SvaraRadera