söndag 31 mars 2013

Påskens glada budskap!

Påskens budskap - att vara sänd till andra!

Påskens drama är viktigt för mig. Det börjar på Palmsöndagen, en vecka innan Påskdagen, med att höra om att Jesus hyllas som kung. Inte bara då, utan att vi gör det även idag. Det betyder för mig att inte bara höra utan också göra det som Jesus lär oss; befrielse, kärlek och omsorg om alla människor. 

I torsdags var vi på Skärtorsdagsmässa då vi läser texter om att Jesus instiftar nattvarden och att han uppmanar oss att vara varandras tjänare genom att tvätta varandras fötter.  I kyrkan som vi deltog i, radades 12 personer upp och två präster tvättade deras fötter framför oss. Många av er som läser detta har säkert varit med om samma sak i Skärtorsdagens gudstjänst. Men hur gör vi sedan? Utanför gudstjänstrummet? Det är ju där vi verkligen ska vara varandras tjänare och visa kärlek genom att göra sådant som inte är så bekvämt eller roligt alla gånger.

I dag på påskdagen, då vi firar att Jesus verkligen blev levande igen, hände det glada budskapet mitt framför oss. I slutet av den 2,5 timme långa gudstjänsten bad prästen alla barn komma fram för att de skulle få godis. Han frågade först hur många det kunde tänkas vara för han hade bara 50 godisar. Självklart räckte inte godisbitarna! Åtta barn blev utan. Hjälp tänkte vi, hur tänkte han nu då? Vi kände alla med honom, för detta kan hända oss alla, men framför allt kände vi med de barn som blev utan godis. Inte hjälpte det att prästen lovade att de skulle få om de kom nästa söndag….

Då händer det fantastiska!

En tjej i 10 års åldern reser sig resolut från sin bänk och går fram till prästen och räcker därefter över sin godisbit till den först i raden som blivit utan. Församlingen pustar högljutt ut och applåderar. Då ser vi alla hur ytterligare några äldre barn reser sig och går fram och lämnar sina påsar till de övriga barn som blivit utan. Alla får – och några får ge av kärlek och omsorg dessutom!
Det är så det kan vara då evangeliet – det glada budskapet – får bli verklighet bland oss. Barnen visar det självklara; att ge av kärlek det lilla man har så att ingen blir utanför. 


1 kommentar: