fredag 12 april 2013

Swaziland

Utsikt från kaShiele Kyrka
Vilket mångfasetterat land!
Vackert, grönt, med höga berg och låga slätter, fruktansvärt dåliga vägar, fina restauranger och kasinon (vilka vi inte besökte!), konsthantverk, glasblåsning av returglas, enväldig kung, fattiga, vänliga, stolta människor för att inte tala om alla möten med den lutherska kyrkan som vi arbetar tillsammans med!

Påfågel vid returglasfabriken Ngwenya
Vi har verkligen inte sett allt – men mycket hann vi med denna resa till Swaziland då vi besökte en av våra kollegor. Hon arbetar i ett projekt, Siphilile, (som betyder We are healthy) i den lutherska kyrkan. Det är hälso- och nutritions-projekt, där s k ”mentor mothers” utbildas, för att lära ut grundläggande färdigheter till andra mödrar, vars barn är undernärda. Svenska kyrkan stödjer redan förebilden till detta projekt som finns i Kapstaden och heter Philani.

            
                 Conctance Mamba - Kaplan för Siphilile
Eunice - Koordinator för Shiphilile 

Patricia  - finansanvarig på Shipilile samt
ordf. för vänutbyte med Mbabane pastorat

Lutherska kyrkan i Swaziland utgör ett av stiften i ELCSA (Evangeliska lutherska kyrkan i södra Afrika) och heter Östra stiftet och omfattar hela Swaziland samt har en del i Sydafrika.   
I Sverige är Göteborgs stift vänstift med Östra stiftet och har bl a haft en hel del utbyten av präster, diakoner och ungdomar under flera år. Se mer här


Vi bodde på stiftscentret kaSchiele, som ligger på en höjd i Mbabane. Här var prästen, och sedermera biskop, Schiele med om att kyrkan startade en skola som fick namnet kaSchiele. Nu finns även en "secondary school”, dvs ett  gymnasium på sluttningen nedanför kyrkan.  Kyrkan, som är byggd högst uppe på höjden är Östra stiftets huvudkyrka. Den är rundbyggd med ett stort rött kors över altaret. Inne i kyrkan finns även en vacker väv som är gjord på konstnärscentrat Rorkes drift i Sydafrika. Det var Svenska kyrkan som på 60 talet skickade ut två missionärer,Ulla and Peder Gowenius, som  konstlärare till KwaZuluNatal, och där upprättades denna skola.  Lär mer här. Detta konstnärscentrum har utbildat många konstnärsstudenter mitt under apartheidtiden, och många är idag internationellt erkända konstnärer.

         
             Bibelstudium med prästen Shabalala
kaShiele kyrka med skolan i bakgrunden

På söndagen deltog vi i gudstjänsten så klart. När klockan var fem minuter i 10 var knappt någon på plats, men som vi varit med om förut så fylldes kyrkan allteftersom gudstjänsten pågick. Mannen som höll i gudstjänsten var ingen präst, men en av de sk  ”lay preachers”, Mafika Shabalala. Både Anders och jag har träffat honom förut, han har även varit i Sverige och gått samma utbildning som jag. Fantastiskt inklusivt var det i alla fall då han sa till församlingen att; ”idag predikar jag på engelska för våra vänner från Sverige begriper inte siSwati, möjligen  seTswana! (Språket man talar i den del av Sydafrika vi bodde i mellan 2002-2006). En ung tjej i raden bredvid oss lånade ut sin psalmbok så vi kunde sjunga med i psalmerna som var på siSwati. I sången spelar det ingen roll vilket språk som används – någonstans begriper man ändå – även om våra ”klickljud” nog låter ganska skojiga!

Det finns tyvärr en mörk sida av Swaziland.
Fattigdomen är stor och sjukdomarna många. Antalet hiv smittade är, procentuellt sett, bland det högsta i världen. Arbetslösheten är förlamande hög och ca 40 % av befolkningen är under 15 år! Landets styrs av en enväldig kung, Mswati den tredje. Han har många fruar som alla ska försörjas från landets rikedomar.  När kommer en ändring ske frågar vi oss?
Vår lutherska kyrka finns med som en medspelare i att försöka förändra, andra kyrkor och frivilligorganisationer likaså, på olika plan och på olika sätt.

Östra stiftets uppdrag
Östra stiftets mål



Jag tänker när jag läser detta; en verklig befrielse måste komma inifrån varje människa. Den frigörs då människan inser sitt eget värde, sin egen kraft och förmåga. Då hon/han ser att ”jag har något att ge till andra” och att man inte bara ser sig som ett offer och därmed känner sig maktlös, som vi så ofta gör. Befrielse börjar med vänskap och kärlek; till sig själv, till andra och till Gud, var vi än bor i världen.
Jag tror det är därför jag gillar mitt arbete så mycket – i vänstiftsarbetet där vi alla behövs och lär av varandra.
Frågorna, ”Vad skulle Jesus göra? Vad är min mission?” får vi leva med dagligen, inte minst då vi möter människorna i Swaziland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar