söndag 28 april 2013

Freedom Day!

BiskopMvume Dandala
För 19 år sedan var det första gången Sydafrikas alla myndiga personer fick rösta och det firas den 26 april!. Vi var dagen innan på en gudstjänst där lutheraner, anglikaner, katoliker, kongretionalister, evangelikala och metodister samlades. De uppmärksammade Freedom Day och kyrkornas gemensamma kamp för frihet under aparteheid. Många av oss i Sverige känner igen namnet på organisationen SACC , South African counsil of Churches,  genom vilken vi stödde kampen för frihet. Om du vill se vad SACC arbetar för och med kan du klicka här. Ärkebiskop Desmond Tutu var en av deras ledare, en annan var biskopen i Metodistkyrkan Mvume Dandala. Just denna biskop predikade igår vid gudstjänsten.
Han sa bl a att efter apartheids fall stödde vi TRC, Truth and Reconciliation Commission, men han uppmanade oss att vi som stödde kampen också måste se våra fel och bekänna dem inför Gud. Om vi ska få verklig frihet behöver vi se också våra egna fel som gjordes då och fortfarande görs. ”Everybody need to seek God’s  forgiveness", betonade Biskop Dandala. Sant så klart. Bland motståndsrörelsen var det också många övergrepp som skedde, särskilt för att straffa de medlöpare hos tex polis och militär, som arbetade för apartheid 
Det är aldrig rätt att döda. Det är alltid fel att ta lagen i egna händer, betonade biskop Dandala.
Denne biskop var även uppmärksammad för några år sedan som en av ledarna för det nya parti som bildades bland f d ANC trogna, COPE,( läs om bakgrunden här). De var missnöjda med ANC och dess politik, framför allt den korruption, misskötsel och ineffektivitet som finns. Denna kväll betonade biskopen att tillsammans måste vi kyrkor  fortsätta att aktivt göra skillnad för de som fortfarande lever i förtryck och fattigdom.
Läs gärna här om hur en av SACCs förra generalsekreterare Frank Chikane nyligen uttalar sig om detta . Artikeln handlar om främlingsfientlighet som strider mot Guds syn om allas lika värde som människor.

 I Sverige har många i kyrkan lärt ut devisen ” What would Jesus do?” Detta var budskapet från biskop Dandala som hänvisade till Jakobs bok i Bibelns nya testamentet; ”visa mig din tro utan gärningar, så ska jag med mina gärningar visa dig min tro.”               Jak 2:18b 
Vi måste agera för en rättvisare värld – en värld där ALLA får leva i frihet. Den frihet som vi en gång fått av Gud som ser oss alla som människor (inte delar in oss med olika etiketter)  -  som fått ett gemensamt uppdrag;  att vårda och älska människan tillbaka till Gud. 


                                   Freedom is coming - det vill jag tro och verka för!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar