torsdag 14 februari 2013

Christian Education och möte med vänner

Över hela världen lär kyrkor ut vad bibeln säger om hur vi ska leva. Både i gamla och nya testamentet läser vi berättelser om hur Gud vill älska världen tillbaka till gemenskap med Honom. I bästa fall samtalar vi om vad berättelserna har att säga om vårt liv idag – vi kontextualiserar.  Detta sker när vi träffas i söndagskolan, i våra vardagsgrupper, i konfirmandundervisningen och på ungdomsgruppen, vid körövningar och i syföreningen  eller vid bibelstudium, vuxengrupper och i predikningar. I Sverige har vi bl a fått hjälp att läsa bibeln på detta sätt från befrielseteologer från Brasilien och Costa Rica. Vid universitet i Pietermaritzburg arbetar de också med kontextuell teologi.
 Chef för Christian Education, Nonhlanhla Sibisi
I måndags inbjöd biskop Buthelezi till ett möte. Jag och en kvinna som är utsänd från Hermansburg, Ingrid Lüdemann, fick träffa den kvinna som har ansvar för Christian Education (kristendomsunder-visningen) i detta stift. Nonhlanhla Sibisi är mor till fyra barn, försäljningschef vid Old Mutual bank (som för övrigt köpt Skandia för några år sedan!) och en oerhört engagerad kvinna i kyrkan här. Hon uttryckte hur viktigt just samtalet är och hur det bör, på olika sätt, och i olika åldrar bli till hjälp att leva och handla som bibeln lär. Inte bara läsa och lyssna. Jag ser fram emot att få samarbeta med henne och föra vidare hur vi kan lära av varandra. Just nu pågår många workshops om hur de kan utveckla metoder och läroplaner i kristenundervisningen.

Vi tog ett par dagar ledigt och passade på att åka till gamla goda vänner från Bloemfonteintiden, Lil och Mann Oelrich, som inbjöd oss till sitt semesterställe norr om Margate. Det är alltid skönt att få koppla av med människor som man kan prata med om det mesta! Mann är gammal ANC politiker och har varit minister, men är också farmare. Lil är lärare och trots att hon är pensionär, rycker hon in och undervisar då det behövs. Vi märkte dock att de är besvikna på att regeringen åstadkommit för lite med bl a skolsituationen och relationen mellan farmare och säsongsanställda arbetare.  Mer kan göras helt enkelt – och vi behöver ledare som är bra förebilder.

Lil, Mann och Anders vid Manaba beach

Så spännande det är att få dela tankar med människor som vet så mycket och verkligen värnar om allas lika värde. Vi njöt av samvaro och bad i Indiska Oceanen och av att, mitt bland andra människor, ta varandras händer och be en tackbön för mat och vänskap. Så naturligt - så afrikanskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar