måndag 18 februari 2013

Så många kvinnor!

One billion rising - nej till våld mot kvinnor och barn!
Enough is enough

            
I  torsdags – på Valentins day – var det en världsomfattande manifestation där människor över hela världen protesterade mot våldet mot kvinnor och barn som sker dagligen.  Vi hade förmånen att få vara med i Durban där aktionen organiserades av Diaconia Concil of Churches. Svenska kyrkan stödjer denna organisation som har ett fantastiskt arbete i ekumenisk anda. http://www.diakonia.org.za/

Vi höll till just utanför Magistrates Court (Högsta domstolen) där starka tal och dikter hölls omväxlande med dans. En av domarna tog emot en resolution, en mansorganisation mot våld mot kvinnor var där och gav sitt stöd, unga och gamla uppmanade till förändring och att straff verkligen utdöms och att de utsatta tas på allvar. Jag samtalade med en kvinna som visade sig vara reporter på en av de stora tvkanalerna i Sydafrika. Hennes ögon tårades då hon sa; ”vi måste få bättre organisation vid anmälan om brott och se allvarligt på våldet mot kvinnor. Som det nu är tappar   polisen bort bevis och våldsmän blir fria mot borgen. Jag har talat med så många utsatta kvinnor. Till och med gamla kvinnor utsätts för våldtäkt utan att gärningsmännen blir dömda!” Hon blev avbruten av att två kvinnor gick fram till henne och berättade om ytterligare ett våldtäktsfall där polisen negligerat utredningen och mannen gått fri. Den ena kvinnan, som var mor till den våldtagna, ställde sig därefter upp bland alla dansare med en lapp med dotterns namn på. Tyst men tydligt protesterade hon mot orättvisan och våldet mot sin egen dotter. Respekt!
Mamman protesterar mot att dottern inte blivit tagen på allvar

Manifestationen avslutades med en bön, och blommor planterades i rabatten utanför domstolen - en påminnelse om alla kvinnor och barn som utsatts för våld. Låt oss värna inte skövla! ”Enough is enough!

I helgen mötte jag fler engagerade kvinnor. Strax efter 8 på lördagsmorgonen blev jag hämtad av en kvinna, prästen Moyo, som även hade även med sig två unga flickor och en pensionerad man. Vi skulle på workshop om Christian Education (kristendomsundervisning) med särskild inriktning på söndagskolan. Ett femtiotal kvinnor och fem män samlades från olika församlingar. (Varför så få män?) Det var en intressant dag med mycket glädje och engagemang. Kanske inte så mycket ”work” som ”talk”, men det finns en oerhört stark betoning på inlärning av bibelberättelserna här.  Ett nytt material har skrivits och entusiasmen är stor – men böckerna få. 

Intensiva samtal

Jag bidrog med två, för mig viktiga, inlägg. Det ena är att barn, precis som vi alla, behöver känna delaktighet och att de har en uppgift i gudstjänsten.(Inte minst här i Sydafrika då gudstjänsterna tar mellan 2 och 3 timmar.) Det andra är att vi behöver hjälpa barnen att se, att det de lär sig verkligen angår dem. Vad har bibelns berättelser med deras liv att göra, och hur uppmanar Jesus oss att handla? Jag fick ett intressant samtal då vi åt mat med Mlungisi Khoza, en ung kille som bor i Applesbosch. För honom är det viktigt att ta barnen på allvar och han var lika glad som jag att få utbyta tankar. Varje gång dessa möten sker förstår jag hur viktigt det är att få lära av varandra. Vi behöver upptäcka det vi gör som är bra genom att berätta för någon annan, samtidigt som vi kan lära oss något nytt. 
Vare sig det gäller att få slut på våld, lära sig hur vi ska leva som Jesus lär eller mötas i vänstiftsutbyte behövs ett ärligt möte ske där båda lyssnar och båda får tala. 
Utan att någon har tolkningsföreträde.




                           Blommor som blommar!

2 kommentarer:

  1. Härligt, kära svägerska! Jag delar detta på:
    http://www.facebook.com/OneBillionRisingVDayFalun

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Du var ju faktiskt anledningen att vi var där!Du är underbar!

      Radera