tisdag 15 juli 2014

Ungdomarna visar vägen

Planering inför eftermiddagens workshop
”Don´t forget me, I beg...  orden sjungs av bl a Amira från Palestina , Yolanda från Mozambique och Molly från Sverige på hemväg från en veckas intensiv ledarskapsträning i Mozambique.
Västerås stift har tillsammans med sitt vänstift Lebombostiftet  i Mozambique och Palestinska lutherska kyrkan börjat sin andra omgång av ledarutbildningen ”Crossroads” där undomar från dessa tre länder turas om att inbjuda till sitt land och för att under 7 dagar utbildas och lära av varandra.
De fyra temana detta år var Conflicts in the world, Challenges for the Church, Vision for the future, Right to land. Heta ämnen vill jag lova!! Varje dag inledde någon av oss ledare med några tankar om dagens ämne, men efter 1 timme delades ungdomarna upp i fyra  grupper för att förbereda ett arbetspass var som de skulle  leda oss andra i under eftermiddagen. En grupp skulle med bibelns hjälp få oss att förstå  dagens tema nästa grupp skulle med diskussion hjälpa oss till ökad kunskap och förståelse, tredje gruppen använde musiken som hjälp och sista gruppen använde drama eller lek –allt för att på olika sätt lära av varandra omkring dagens tema och träna på att leda andra.
Ömsesidighet – fördjupad vänskap – nya ideer – ökad insikt, listan kan göras lång! Crossroads är ett fantastiskt sätt att komma varandra till mötes på lika villkor där alla är ledare och alla är lärjungar.
Crossroadsgänget vid sjön i Maciene
Det var en upplevelse att få se ungdomarna växa i sin roll som ledare,  se samspelet inom gruppen trots olika språk och erfarenheter, men också att få uppleva hur snabbt vänskapen djupnade och hur lätt vi kan känna oss hemma. ”We are from here” var orden som fader Carlos välkomnade oss med och de orden presenterade vi oss med vid avslutningsgudstjänsten.

I kyrkans världsvida gemenskap får vi känna oss hemma var vi än befinner oss – bland vänner och i ömsesidigt utbyte!
Tillsammans utmanar vi framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar