söndag 25 augusti 2013

Klimatsmart tänkande hos odlare

Aubergineplantor
Vi åkte på lördagsmorgonen till en ny grönsaksmarknad tillsammans med våra vänner Kajsa, Craig och deras barn Hanna och Aron. Den ligger uppe i Howick ca 3 mil från Pietermaritzburg. Allt som säljs är organiskt odlat samt närproducerat. Bra inställning!
När vi närmade oss området visade det sig ligga alldeles bredvid ett stort sk  ”enclosed village” (dvs runt området går elstängsel som säkerhet)  där många äldre människor bor.  Husen låg tätt, tätt och såg i princip likadana ut. Vi hade inte velat bo så, men Craig berättade att det är väldigt populärt hos många människor i Sydafrika.
Marknaden låg inomhus i en jättestor byggnad som hade ett enda rum. Bakverk, bröd och ost blandades med grönsaker och frukt, kryddor och mycket annat. Man kunde äta frukost också så vi åt en ”bagel” (brödbulle med hål i mitten) med avokado, chili- och korianderröra samt brieost och rödlökssalsa. Gott! Barnen åt pannkakor med chokladkulor i!
Då Anders och jag gick runt och tittade på grönsakerna såg jag en dam jag kände igen bakom ett av stånden. Hon brukar vara på vår vanliga marknad i Pietermaritzburg så vi hejade glatt igenkännande på varandra. Jag sa att vi saknade henne förra lördagen och hon berättade då att de inte längre åker till Pietermaritzburg eftersom resan kostar för mycket då de inte har tillräckligt mycket grönsaker att sälja. Då vi sa att vi har uppskattat just det ekologiska alternativet bad hon oss: ”säg det till honom, för det är han som bestämmer! Kvinnan pekade på en ung man som förmodligen var hennes son eller svärson.
När vi berättade för honom hur mycket vi uppskattade deras varor förklarade han att de gärna åker till Pietermaritzburg om transportkostnaden inte överstiger vad de kan sälja.  Om vi vill kan vi istället beställa varor till fredagar då de levererar till kunder som beställer lite mer ur hela deras sortiment. Tala om klimatsmart tänkande!
Då jag efter frukostätandet gick tillbaka till vår dam och köpte våra grönsaker tackade hon för att vi sagt till hennes son/svärson att vi uppskattade henne. Hon vill gärna komma tillbaka till ”vår” marknad, sa hon. ”Det är så trevligt med alla olika människor som kommer dit.”  Ja tänkte jag, det har du så rätt i – och viktigt att det säljs ekologiskt!

På eftermiddagen planterade vi ut våra kryddor och grönsaker vi köpt. Härligt att bli lite odlare igen men mycket vatten kommer att gå åt! Vi får hoppas att naturen sköter det naturlig!
              
Två sorters sallad
Koriander o perenn basilika
                                        

4 kommentarer:

  1. Ja, det blir nog beställning av grönsaker därifrån. De är inte bara organiskt odlade - de är även mycket goda. Vilket ju på inte sätt är någon motsats.

    SvaraRadera
  2. Ska bli spännande att se hur mycket plantorna har växt om 2½ vecka! Vattna och prata med de små liven hjälper jag gärna till med ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra Elisabet! Värmen börjar komma nu så det kan nog bli lite kryddor vi kan använda när du kommer. Du är såååå välkommen!

      Radera