söndag 9 november 2014

Nya vänner – nya insikter

Vandring i kvällsol på Rorke's Drift med Princess
Många vill möta kyrkan här i södra Afrika! Det reser grupper från olika församlingar och stift, privata träffar eller offentliga utbyten. Det är alltid lika viktigt, även om det ibland kan var svårt att som svensk förstå hur annorlunda livet levs,  både i vardagen och i kyrkans liv.  Då behöver vi  lyssa – och fråga.
Sedan början av september har fyra ungdomar från Oxie församling i Lunds stift varit här i KwaZulu-Natal. Redan förra året  var de med på en resa hit med sin församling och frågade då biskop Buthelezi om det skulle vara möjligt för dem att få komma hit under tre månader som volontärer.  Biskopen var glad över detta, men eftersom det inte är ett vanligt volontärprogram så får ungdomarna själva stå för kostnaderna. Boendet skulle ordna sig.
Välkomna var de ju så klart. Att få ungdomar som lever med kyrkan och familjer är viktigt – att dela liv och vardag behöver vi göra om vi får möjlighet. Det öppnar perspektiv – det ger nya insikter – det främjar förståelse om sig själv och sina medmänniskor på ett unikt och nytt sätt.
My, Emma, Jonathan och Sara har fått se hur  människor lever och delat deras vardag och helg.  Bara detta vad man äter till frukost är en ny insikt, att smaka sockerrör eller att lunch är något man sällan äter.  De har även haft kontakt med ett dagis, och bl a fått vara med om ett sydafrikanskt bröllop.
Efter besök i stiftet på ett diakonicenter som jag förut berättat om, Kwazamokuhle, samt konstscentret Rorks drift, så uppmanade biskopen dem att även stanna några veckor på något av dessa platser.
Där är de nu, på Kwazamokuhle och sorterar oblater, arbetar i trädgåden och besöker skolan i närheten. Nya människor att lära känna i nya sammanhang - tänk vilken tillgång dessa ungdomar är!

Om du får chansen – ta den - även efter pensionen!

Tillsammans med en av männen på ålderdonshemmet vid Rork's Drift



Härliga samtal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar